Undersidor:

Att tillgängligöra kulturen

I mitten på juni skickade vi ett mail till samtliga riksdagspartier.
- Vi är intresserad av att veta om och hur Riksdagspartierna arbetar med att tillgängligöra kulturen för synskadade. Med kultur tänker vi i första hand på institutions- och privatteatrar liksom fria grupper och större evenemang. Det vill säga ett möte mellan scen och sin publik, för barn och vuxna samt det sociala mötet inom gruppen.
För några år sedan lades en motion 2008/09:Kr219, för utbildning av syntolkar. Denna resulterade i ett avslag.
Vår fråga vars svar kan komma att presenteras på Syntolkning Nu’s hemsida är helt enkelt,
- Vad gör ert parti idag och imorgon för att tillgängliggöra scenkulturen för synskadade?
 

CenterpartietCenterpartiet

Tack för din viktiga fråga om tillgänglighet!
Centerpartiet anser att tillgänglighet är ett begrepp som ska innefatta många olika aspekter. Vi arbetar för lika villkor. Det betyder att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter. För oss är det självklart att lika villkor ska gälla inom alla politikområden.

Vi anser att bristande tillgänglighet ska betraktas som en diskrimineringsgrund och omfattas av diskrimineringslagstiftningen. Lagstiftningen behöver följas upp och utvärderas.

Vi menar också att public serviceutbudet måste tillgodose skiftande intressen och bland annat ha ett brett utbud som är tillgängligt för personer med funktionshinder.

För att en demokrati ska fungera måste nyheter, samhälls-information och litteratur vara tillgängligt för alla. Förvaltningslagen ställer ju också krav på att informationen ska vara begriplig. Det är viktigt att lagens bestämmelser följs. Myndigheterna måste enligt vår mening bli bättre på att uppfylla de krav som redan finns på att de ska vara tillgängliga.

Syntolkning är en relativt enkel metod som används för att återge innehållet på en scen eller i en film. Enligt vår bedömning bör behovet av välutbildade syntolkar utredas ytterligare.

Med vänlig hälsning
Anders Flanking Partisekreterare (C)

 

FolkpartietFolkpartiet

Riksdagens kulturutskott hade en utfrågning kring tillgänglighet och kultur för ett tag sedan. Det var en mycket bra diskussion som gav mycket insikt och en hel del nya tankar.

För folkpartiet är det viktigt att funktionsnedsättning inte ska hindra människor från att delta i kulturlivet. Den tekniska utvecklingen har fört med sig nya möjligheter när det gäller att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.
Vi vill tillgängliggöra kulturutbudet ännu mer för döva och hörselskadade, samt för synskadade personer. Här kan den digitala tekniken vara till stor nytta.

Folkpartiet och alliansregeringen anser att man i alla regeringsinitiativ på kulturområdet ska beakta funktionsnedsattas perspektiv. Statens kulturråd har prioriterat scenkonsten och tillgänglighet där man vill att scenkonstområdet ska ta ett ökat ansvar för att förbättra tillgängligheten till lokaler och verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Det går framåt när det gäller tillgängligheten men det behövs göras ännu mer. I vårt nya kulturpolitiska program som presenterades för en vecka sedan slår vi fast att: alla ska kunna besöka kulturarrangemang och våra institutioner.

Med vänlig hälsning
Christer Nylander, Riksdagsledamot
Vice ordförande i Kulturutskottet

 

SocialdemokraternaSocialdemokraterna

När det gäller tillgänglighet till kultur är främst följande styrdokument och liknande aktuella;.
 - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, Artikel 30 om "..rätten för personer med funktionsnedsättning att på lika villkor som andra ha möjlighet att delta i kulturlivet.."

- Från patient till medborgare - en nationell handlingsplan för handikappolitiken, prop 1999/2000:79 som bl a angav att det ".. behövs kraftfullare satsningar när det gäller syntolkning av teaterföreställningar, textning samt syntolkning och uppläsning av textremsan såväl på biograferna som på videofilm. ." och "..att det är nödvändigt med utbildning inom kulturområdet för personal inom omsorgen men också av personal vid kulturinstitutionerna i bemötandefrågor."

- Uppföljningen av den nationella handlingsplanen, 2009/2010:166, konstaterar att mycket har åstadkommits på området men att det fortfarande återstår mycket att göra. Handikapperspektivet skall genomsyra alla politikområden.

- Göteborgs stads Handikapplan - Synvändan, program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning utgår från FN-konventionen och den nationella handlingsplanen och anger inriktningen för hur funktionshinderperspektivet skall tas om hand i staden utifrån de fyra perspektiven i balanserad styrning. I avsnittet Göteborgarna under rubriken Kultur och fritid står;
"Personer med funktionsnedsättning ska kunna delta och njuta av stadens miljöer och fritids- och kulturutbud. Det innebär att kunna delta i kulturlivet och idrottslivet som utövare och som åskådare tillsammans med människor utan funktionsnedsättning. Då ska man kunna komma in i lokaler och anläggningar samt ta del av den information och verksamhet som finns. Olika slags hjälp kan underlätta delaktigheten, exempelvis läs- och skrivhjälpmedel, dövtolkning, syntolkning, guidning och ledsagarservice. Informationen om olika arrangemang bör ange i vilken utsträckning lokal och andra delar av arrangemanget är tillgängligt för personer med olika slag av funktionsnedsättning."
Programmet skall utvärderas 2012.

Med vänliga hälsningar
Marina Johansson (S) Kommunalråd
(Hela svaret)
 

KristdemokraternaKristdemokraterna

Kristdemokraternas kulturpolitiska arbetsgrupp har i sommaren blivit färdiga med det nya kulturpolitiska handlingsprogrammet och här berörs tillgänglighetsfrågorna inte enbart ur ett deltagarperspektiv, utan även ur ett kulturellt skapandeperspektiv. Vi arbetar nu vidare med att försöka implementera det kulturpolitiska handlingsprogrammet i vårt arbete på Socialdepartementet.
Se mer från PDF, klicka här.

Vänliga hälsningar
Göran Hägglund Partiordförande